Alles mag en niets moet

In de voedingsbegeleiding die ik bied, gaat het erom dat ik met jullie mee denk. Dat alles mag en niets moet. Om wat voor reden je bij mij komt. Ik ga ervan uit dat je voor jezelf een ander leefstijl wilt krijgen. Of het nou gaat om gewichtsverlies, een gevarieerder eetpatroon, van fysieke klachten af wilt komen. Ik wil met je meedenken naar oplossingen of je adviseren om jouw doel(en) te bereiken.

Belangrijk vind ik de aandacht die er voor de persoon is. Wat zit er achter de problemen waar je tegenaan loopt? Waar kunnen wij de oplossing vinden? Hoe gaan we dit aanpakken? Wat past bij jou? Uitgangspunt is een gezond voedingspatroon volgens de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, maar belangrijker vind ik dat je een levensstijl aanleert die bij jou past, die je een leven lang vol kunt houden, die haalbaar is voor jou op dat moment en waarmee jij jouw doelen kunt behalen. 

Voor veel verschillende aandoeningen, ligt er een oplossing in het voedingspatroon. Vooral als het gaat om aandoeningen gerelateerd aan overgewicht. Het kan een uitdaging zijn om hier aan te werken. Een diëtist kan hierbij uitkomst bieden. 

Autisme

Bureau Autlife specialiseert zich, gedeeltelijk vanuit ervaringsdeskundigheid, in mensen met autisme. 
Het gaat hierbij zowel om de invloed van autisme op het voedingspatroon als de invloed van het voedingspatroon op autisme. 
Voor iedereen geldt dat een gezond voedingspatroon ervoor zorgt dat je beter kunt functioneren. Voor mensen met autisme is dit dubbel van belang. Gezien deze doelgroep meer moeite heeft zich staande te houden in de maatschappij. Daarom zeg ik ook wel: topsport vraagt om een aangepast voedingspatroon. Mentale topsport, zoals mensen met autisme dagelijks uitvoeren, dus ook. 

Voedingsproblemen die voorkomen bij mensen uit deze doelgroep, zullen vaak betrekking hebben op een overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels zoals (te) sterke smaken of vervelende structuren in je mond. Daarnaast kan het te maken hebben met het moeite hebben met plannen. Dat maakt het lastig is om eettijden in te plannen en/of een maaltijd te bereiden. Een ander veel voorkomend probleem is ondergevoeligheid voor zintuiglijke prikkels waardoor het verzadigingsgevoel of het hongergevoel niet opgemerkt wordt. Hierdoor bestaat een verhoogde kans op overgewicht of ondervoeding. 
Een ander veel voorkomend probleem bij mensen met autisme, is het moeite hebben met boodschappen doen. Heb je hier moeite mee doordat dit erg veel prikkels met zich meebrengt, er teveel keuzes gemaakt moeten worden of door andere problemen? Ook hierin kan ik je hulp bieden. 
Het begrijpen van de problemen die anders zijn dan bij mensen zonder autisme is erg belangrijk, dat er een luisterend oor geboden wordt en dat er een oplossing gezocht wordt die bij de persoon past. Ik heb veel ervaring met autisme en daarom kun je dit bij mij krijgen. 

P.S. Heb je geen autisme maar herken je je toch in bovenstaande problemen of zit je met andere problemen met betrekking tot voeding? Aarzel niet om contact te zoeken. Dat kan via de gegevens in de balk aan de rechter kant. 

Diëtist is een beschermde titel en alleen mensen met een afgeronde HBO opleiding Voeding en Diëtetiek mogen zichzelf zo noemen.